TOSTY FRANCUSKIE
- Porcje: 2
Składniki:
- 4 kromki chałki drożdżowej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki dżemu (najlepiej kwaśnego)
- 4 łyżeczki masła orzechowego
- 1/2 banana
- 1 łyżka masła do smażenia
Do podania
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta cynamonu
Jak to zrobić:
W głębokim talerzu umieszczamy jajka, mleko, cukier i sól. Mieszamy przy użyciu widelca i odstawiamy.
Chałkę smarujemy masłem orzechowym i dżemem. Na jednej kromce układamy plasterki banana i przykrywamy drugą kromką.
Tak przygotowaną kanapkę maczamy w miksturze i delikatnie odciskamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy tosty na średnim ogniu, aż do uzyskania złocistego koloru (po około 3 minuty na stronę).
Tosty podajemy na ciepło. Posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem (jeśli nie lubimy to pomijamy).