WŁOSKA BABKA NA OLIWIE
- Porcje: forma o śr. 23-25 cm
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 4 jajka
- 180 g drobnego cukru
- 150 g oliwy z oliwek
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 pomarańcza (skórka)
- 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Jak to zrobić:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
W dużej misce umieszczamy jajka i cukier. Miksujemy mikserem, aż uzyskamy puszystą masę (około 3 minut). Nie przerywając miksowania wlewamy ciągłym strumieniem oliwę.
Wyłączamy mikser i dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczy. Miksujemy do połączenia.
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przy użyciu sitka przesiewamy mieszankę do masy jajecznej. Robimy to w 3 porcjach, stale miksując. Na koniec dodajemy czekoladę i krótko mieszamy.
Foremkę smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną mąki. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż babka będzie złocista, a patyczek suchy. U mnie trwało to 50 minut.
Babkę studzimy w formie. Wystudzoną przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Moje wskazówki:
Jeśli nie macie takiej formy jak ja, możecie ją zastąpić inną formą na babkę. Ważne, żeby miała komin.
Babkę szczelnie zamkniętą możecie przechowywać do 5 dni. Ja owijam ją folią spożywczą i trzymam na kuchennym blacie.
1 Komentarze
Beata
31 lipca 2022 at 16:02
🥮😍