ze skórką pomarańczy i groszkami czekoladowymi
Spotkaliście się kiedyś ze słowem „ciambella”? Podpowiem, że do spotkania mogło dojść we włoskiej cukierni albo włoskim barze, bo to właśnie w tych miejscach serwują ciambelle czyli coś co ma dziurkę i może być to tłuściutki pączek czy oponka, ale też pięknie wyrośnięte ciasto, które w smaku przypomina naszą babkę. Jeśli nie wiecie o czym mowa to tym bardziej zachęcam do spróbowania mojego przepisu. Przed Wami pyszne, miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto – Ciambella all’arancia e cioccololato czyli babka pomarańczowo-czekoladowa, którą nazwałam Delicją. Idealny kompan popołudniowej herbaty.


Przepis na babkę stworzyłam we współpracy z firmą Olitalia, której założycielem jest Włoch Giuseppe Cremonini, a jego oliwa stała się ulubioną oliwą włoskich szefów kuchni.


Do przygotowania babki z dziurką potrzebna jest forma z kominem. Ja wybrałam formę włoskiej marki Ballarini.

Babka tuż po wyjęciu z formy.

1 Komentarze
Beata
31 lipca 2022 at 16:02