ze skórką pomarańczy i groszkami czekoladowymi
Spotkaliście się kiedyś ze słowem „ciambella”? Podpowiem, że do spotkania mogło dojść we włoskiej cukierni albo włoskim barze, bo to właśnie w tych miejscach serwują ciambelle czyli coś co ma dziurkę i może być to tłuściutki pączek czy oponka, ale też pięknie wyrośnięte ciasto, które w smaku przypomina naszą babkę. Jeśli nie wiecie o czym mowa to tym bardziej zachęcam do spróbowania mojego przepisu. Przed Wami pyszne, miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto – Ciambella all’arancia e cioccololato czyli babka pomarańczowo-czekoladowa, którą nazwałam Delicją. Idealny kompan popołudniowej herbaty.
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0453-e1659094013173-768x1024.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0381-e1659094518111-768x1024.jpg)
Przepis na babkę stworzyłam we współpracy z firmą Olitalia, której założycielem jest Włoch Giuseppe Cremonini, a jego oliwa stała się ulubioną oliwą włoskich szefów kuchni.
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0431-e1659105814665.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0434.jpg)
Do przygotowania babki z dziurką potrzebna jest forma z kominem. Ja wybrałam formę włoskiej marki Ballarini.
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0448-e1659269359300-768x1024.jpg)
Babka tuż po wyjęciu z formy.
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0468-e1659269503284-768x1024.jpg)
1 Komentarze
Beata
31 lipca 2022 at 16:02
🥮😍