TARTA RABARBAROWA
- Porcje: Foremka 35x11 cm
Składniki:
Kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
Krem budyniowy (crema pasticcera)
- 250 ml mleka
- 1/2 laski wanilii
- skórka z 1 cytryny
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 25 g mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej (maizena)
Rabarbar
- 300 g rabarbaru
- 1/3 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
Jak to zrobić:
Kruche ciasto
Na blat kuchenny wysypujemy mąkę, cukier puder, ziarenka z połowy laski wanilii, skórkę cytryny i sól. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Krem budyniowy (crema pasticcera)
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii i laskę, skórkę cytryny i wstawiamy na palnik. Podgrzewamy delikatnie, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.
W misce łączymy żółtka z cukrem. Robimy to przy użyciu rózgi. Nie musimy ucierać na puch, wystarczy wymieszać. Dodajemy mąkę lub skrobię (jeśli używamy). Mieszamy do połączenia.
Ciepłe mleko przelewamy do miski z żółtkami. Robimy to powoli, używając przy tym sitka. Mieszamy, przelewamy z powrotem do garnka i wstawiamy na palnik.
Miksturę gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy tak długo, aż zgęstnieje.
Ciepły krem przelewamy do miski i od razu przykrywamy folią spożywczą, tak aby bezpośrednio dotykała krem. Dzięki temu unikniemy powstania kożucha. Odstawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar
Rabarbar myjemy i kroimy w paski o długości około 10 cm. Wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy wodę i cukier. Gotujemy 4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Podpiekanie spodu
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następnie wyklejamy ciastem z lodówki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Podpieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Składanie ciasta i pieczenie
Na wystudzony spód wykładamy krem, następnie rabarbar. Smarujemy wodą, w której gotował się rabarbar. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 30 minut.
Moje wskazówki:
Ciasto smakuje najlepiej jeszcze ciepłe. Jeśli jednak zdecydujecie się zrobić je dzień wcześniej to przechowujcie je w lodówce, a godzinę przed serwowaniem wyjmijcie z lodówki i pozwólcie mu się ogrzać.
Jeśli nie macie podłużnej formy, użyjcie tej okrągłej. Wtedy polecam pokroić rabarbar nie w paski, a w kostkę.