PLACKI JAGODZIANKOWE

Olga

z białym serem i skórką cytryny

Sezon jagodowy w pełni, dlatego zapraszam Was na pyszne śniadanie – puszyste placki jagodowo-serowe, pachnące cytryną, podane z syropem klonowym i masłem. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie sami! Ze specjalną dedykacją dla fanów wszelkich placuszków i słodkich śniadań.

Do przygotowania tych placków polecam użyć sera Capri.

Po dodaniu jagód do masy zmieniamy rózgę na szpatułkę i mieszamy delikatnie.

Moja propozycja podania – syrop klonowy i masło. Możecie też oprószyć je cukrem pudrem albo podać z kleksem kwaśnej śmietany i miodem. Placki smakują również bez żadnych dodatków.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 10 dużych placków

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (skórka)
  • 220 g białego sera (np. Capri)
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 100 g jagód
  • olej do smażenia

Do podania

  • syrop klonowy
  • masło

Jak to zrobić:

  • W misce umieszczamy jajka i cukier. Miksujemy przy użyciu miksera, aż powstanie puch. Zajmie to około 3 minut.

  • W drugiej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i wlewamy jajeczny puch. Całość mieszamy przy użyciu rózgi do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy jogurt i znów mieszamy.

  • Ser rozkruszamy w palcach i dodajemy do masy. Mieszamy przy użyciu rózgi.

  • Do powstałej masy dodajemy jagody i uwaga – mieszamy delikatnie szpatułką, żeby uniknąć zniszczenia jagód.

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i nakładamy po 2 łyżki ciasta na 1 placka. Smażymy na średnim ogniu, po 4-5 minut z każdej strony.

  • Placki serwujemy z syropem klonowym i masłem.

Uwagi:

Na życzenie obserwujących mnie tiktokerów, poniżej podaję wartość odżywczą placków. Wartość ta dotyczy wszystkich placków (10 szt.), bez dodatków – syropu klonowego i masła.

Wartość odżywcza:

Kalorie1100
Tłuszcz51g
Węglowodany105g
Białko61g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis