CHLEBEK MARCHEWKOWY

Olga

z kremem cynamonowym rozpływającym się w ustach

Oto idealny chlebek marchewkowy – mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny. Oblany kremową polewą o smaku cynamonowym, która rozpływa się w ustach. Do tego gdzieniegdzie, przyjemnie chrupiący od orzechów. Jak dla mnie – ideał do jesiennej filiżanki herbaty. Robi się go błyskawicznie. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość podczas studzenia. Zapach unoszący się po całym domu z pewnością tego nie ułatwia, ale naprawdę warto. Spróbujcie i przekonajcie się sami 🐰🥕

Składniki potrzebne do ciasta.
Składniki potrzebne do polewy.
Wymieszane przy użyciu rózgi – składniki suche z mokrymi.

* * *

Drukuj

CHLEBEK MARCHEWKOWY

  • Porcje: foremka keksówka 10 x 20 cm

Składniki:

CIASTO

  • 200 g marchewki (obranej i startej na dużych oczkach)
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g oleju roślinnego
  • 80 g kwaśnej śmietany 12%
  • 50 g orzechów pekan (posiekanych) + kilka do dekoracji

POLEWA

  • 135 g serka Philadelphia lub Twój Smak (temp. pokojowa)
  • 30 g masła (temp. pokojowa)
  • 50 g cukru pudru*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Jak to zrobić:

CIASTO

  • Foremkę keksówkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

  • W misce umieszczamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy – cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Mieszamy. 

  • W drugiej misce umieszczamy olej, jajka, cukier, śmietanę, ekstrakt waniliowy, startą marchewkę i mieszamy. 

  • Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy krótko rózgą – tylko do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy i znów mieszamy.

  • Ciasto wylewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę lub do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy polewę.

POLEWA

  • W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przy użyciu miksera, aż powstanie puszysta masa. Polewę wstawiamy do lodówki na czas studzenia chlebka.

DEKORACJA

  • Wystudzone ciasto smarujemy polewą cynamonową i dekorujemy orzechami pekan.

Uwagi:

*spróbujcie polewy w trakcie jej przyrządzania. Jeśli będzie dla Was za mało słodka to dodajcie więcej cukru. Ja w pierwszej wersji wsypałam od razu 100 g i krem był przeraźliwie słodki 👻 dlatego polecam regulować ilość cukru w trakcie przygotowywania kremu.

 

Ciasto można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce nawet do kilku dni. Wg mnie z każdym dniem jest coraz lepsze.

2 Komentarze

  • Dominika

    20 września 2024 at 14:55

    Czy można zamienić mąkę pszenną na orkiszową albo inną ?

    1. Olga

      20 września 2024 at 19:06

      Tak 😊 myślę, że super sprawdzi się orkiszowa jasna albo pół na pół jasna z ciemną 😌

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis