CHLEBEK MARCHEWKOWY
- Porcje: foremka keksówka 10 x 20 cm
Składniki:
CIASTO
- 200 g marchewki (obranej i startej na dużych oczkach)
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g brązowego cukru
- 100 g oleju roślinnego
- 80 g kwaśnej śmietany 12%
- 50 g orzechów pekan (posiekanych) + kilka do dekoracji
POLEWA
- 135 g serka Philadelphia lub Twój Smak (temp. pokojowa)
- 30 g masła (temp. pokojowa)
- 50 g cukru pudru*
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jak to zrobić:
CIASTO
Foremkę keksówkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
W misce umieszczamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy – cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy olej, jajka, cukier, śmietanę, ekstrakt waniliowy, startą marchewkę i mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy krótko rózgą – tylko do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy i znów mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę lub do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy polewę.
POLEWA
W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przy użyciu miksera, aż powstanie puszysta masa. Polewę wstawiamy do lodówki na czas studzenia chlebka.
DEKORACJA
Wystudzone ciasto smarujemy polewą cynamonową i dekorujemy orzechami pekan.
Uwagi:
*spróbujcie polewy w trakcie jej przyrządzania. Jeśli będzie dla Was za mało słodka to dodajcie więcej cukru. Ja w pierwszej wersji wsypałam od razu 100 g i krem był przeraźliwie słodki 👻 dlatego polecam regulować ilość cukru w trakcie przygotowywania kremu.
Ciasto można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce nawet do kilku dni. Wg mnie z każdym dniem jest coraz lepsze.
2 Komentarze
Dominika
20 września 2024 at 14:55
Czy można zamienić mąkę pszenną na orkiszową albo inną ?
Olga
20 września 2024 at 19:06
Tak 😊 myślę, że super sprawdzi się orkiszowa jasna albo pół na pół jasna z ciemną 😌