CHLEBEK DYNIOWY
- Porcje: foremka keksówka 10x20 cm
Składniki:
SUCHE
- 180 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
MOKRE
- 225 g puree dyniowego
- 70 g cukru
- 70 g cukru brązowego
- 110 g oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 130 g pastylek czekoladowych (gorzkich)
- 40 g pastylek czekoladowych (białych)
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, program góra-dół.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce łączymy: puree dyniowe, cukier, olej, jajka i ekstrakt – jeśli używamy.
Do suchych składników przelewamy mokre i dodajemy pastylki czekoladowe. Odkładamy na bok po 1 łyżce z każdego rodzaju czekolady – wykorzystamy do posypania po wierzchu.
Foremkę keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Posypujemy pozostałą czekoladą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 55-60 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy w foremce przez około 10 minut, a następnie wyciągamy i studzimy na kratce.
Chlebek przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do kilku dni.