CHLEBEK DYNIOWY

Olga

z przyprawami korzennymi i czekoladą w pastylkach

Przed Wami kolejny słodki, korzenny wypiek, który umila jesiennie dni. Tym razem z dynią i czekoladą. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido. Poza tym zaopatrzcie się w dobrą czekoladę – gorzką i białą. Ja do wypieków upodobałam sobie pastylki czekoladowe, które znajdziecie np. tutaj. Oczywiście, możecie je zastąpić czekoladą w tabliczce, jednak zachęcam użycie pastylek. Chlebek robi się 5 minut, pod warunkiem, że będziecie mieć pod ręką upieczoną i zmiksowaną na puree dynię. Szczęśliwie jego przyrządzenie nie wiąże się z górą naczyń do zmywania – potrzebne Wam będą tylko 2 miski i 2 mieszadełka. To co, do dzieła? 🎃

* * *

Drukuj
  • Porcje: foremka keksówka 10x20 cm

Składniki:

SUCHE

  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

MOKRE

  • 225 g puree dyniowego
  • 70 g cukru
  • 70 g cukru brązowego
  • 110 g oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 130 g pastylek czekoladowych (gorzkich)
  • 40 g pastylek czekoladowych (białych)

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, program góra-dół.

  • W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól.

    W drugiej misce łączymy: puree dyniowe, cukier, olej, jajka i ekstrakt – jeśli używamy.

  • Do suchych składników przelewamy mokre i dodajemy pastylki czekoladowe. Odkładamy na bok po 1 łyżce z każdego rodzaju czekolady – wykorzystamy do posypania po wierzchu.

  • Foremkę keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Posypujemy pozostałą czekoladą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 55-60 minut, do suchego patyczka.

  • Upieczone ciasto studzimy w foremce przez około 10 minut, a następnie wyciągamy i studzimy na kratce.

  • Chlebek przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do kilku dni.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis