TARTA SZPARAGOWA

Olga

z kremową ricottą i parmezanem

Długo wyczekiwany sezon na szparagi w pełni. Wszyscy wielbiciele zielonych łodyżek na pokład! Czas zakasać rękawy i przygotować pyszną tartę szparagową. Jeśli nie macie za wiele czasu, możecie zrobić wersję przyspieszoną i zamiast własnego ciasta, skorzystać z kupnego – sprawdzi się tu ciasto francuskie. W przypadku farszu nie ma drogi na skróty, a to dlatego, że robi się go błyskawicznie i nie trzeba wielu składników – szparagi, ricotta, parmezan, jajka, sól, pieprz. To wszystko. No chyba, że lubicie cytrusowe nuty to polecam dodatkowo zetrzeć do środka nieco skórki z cytryny. Tartę możecie serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale sprawdza się na wiosennym pikniku 💚

* * *

Drukuj
  • Porcje: foremka o śr. 20 cm

Składniki:

KRUCHY SPÓD:

  • 200 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 125 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

FARSZ:

  • 500 g szparagów (1 pęczek)
  • 250 g ricotty
  • 100 g parmezanu (startego)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:

KRUCHY SPÓD:

  • Na blacie kuchennym lub w misie łączymy mąkę z solą i zimnym, pokrojonym masłem. Przy pomocy dłoni, tworzymy kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i przenosimy na blaszkę posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę.

  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (góra-dół) i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10-15 minut lub do czasu, aż spód będzie złocisty. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

FARSZ:

  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do garnka lub dużej patelni, zalewamy wrzącą wodą, tak aby przykryła szparagi i obgotowujemy przez 3-5 minut. Następnie odcedzamy i dzielimy na pół – jedną połowę kroimy na mniejsze kawałki, a drugą odkładamy do dekoracji.

  • W misce umieszczamy ricottę, parmezan (2 łyżki odkładamy do posypania wierzchu), jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia przy użyciu widelca. Dodajemy kawałki szparagów i ponownie mieszamy. Masę przekładamy na podpieczony i wystudzony spód.

  • Na wierzchu układamy odłożone szparagi i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. przez 45 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Poprzedni przepis Następny przepis