TOSTY FRANCUSKIE

Olga

cynamonowe z jagodami i śmietaną

Tosty francuskie w cynamonowej odsłonie z dużą ilością jagód i kleksami kwaśnej śmietany. Robi się je w try miga – wystarczy zanurzyć kromki chałki w mieszance jajek i mleka, posypać cukrem z cynamonem i usmażyć. Najlepiej użyć czerstwego pieczywa – poza chałką sprawdzi się też brioche, ciasto drożdżowe, a nawet croissanty. To naprawdę pyszny sposób na niemarnowanie żywności. Spróbujecie?

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 4 kromki chałki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła

Do podania:

  • kwaśna śmietana 18%
  • świeże jagody
  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • W głębokim talerzu łączymy jajka, mleko i cukier wanilinowy. Chałkę maczamy w masie jajecznej, po kilkanaście sekund z każdej strony (jeśli używamy świeżego pieczywa to wystarczy kilka sekund).

  • W miseczce mieszamy cukier brązowy z cynamonem. Namoczoną chałkę posypujemy cukrem cynamonowym z dwóch stron i odkładamy na talerz.

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i układamy kromki chałki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż spód będzie złocisty i chrupiący.

  • Tosty serwujemy z kwaśną śmietaną (można wcześniej wymieszać z cukrem), świeżymi jagodami i cukrem pudrem.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis