TOSTY FRANCUSKIE
- Porcje: 2
Składniki:
- 4 kromki chałki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
Do podania:
- kwaśna śmietana 18%
- świeże jagody
- cukier puder
Jak to zrobić:
W głębokim talerzu łączymy jajka, mleko i cukier wanilinowy. Chałkę maczamy w masie jajecznej, po kilkanaście sekund z każdej strony (jeśli używamy świeżego pieczywa to wystarczy kilka sekund).
W miseczce mieszamy cukier brązowy z cynamonem. Namoczoną chałkę posypujemy cukrem cynamonowym z dwóch stron i odkładamy na talerz.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i układamy kromki chałki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż spód będzie złocisty i chrupiący.
Tosty serwujemy z kwaśną śmietaną (można wcześniej wymieszać z cukrem), świeżymi jagodami i cukrem pudrem.