OWSIANKA Z CHIA
- Porcje: 2
Składniki:
- 80 g płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka nasion chia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 dużego jabłka lub 1 małe
Dodatki:
- masło orzechowe
- jogurt naturalny/grecki/roślinny/skyr
- świeże owoce, np. maliny, borówki
- miód/syrop klonowy
- orzechy, np. pekany
Jak to zrobić:
W rondelku umieszczamy płatki owsiane, mleko, wodę, nasiona chia, cynamon oraz sól. Wstawiamy na palnik i od momentu zagotowania gotujemy owsiankę na niewielkim ogniu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie umyte jabłko ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
Jeśli dodajemy orzechy to teraz jest dobry moment, żeby podprażyć je na suchej patelni. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.
Owsiankę rozkładamy na talerze. Serwujemy z kleksem jogurtu, łyżeczką masła orzechowego, posypujemy orzechami, świeżymi owocami i polewamy miodem.