WEGE CHIŃSZCZYZNA
- Porcje: 2-3
Składniki:
- 150 g ryżu, np. basmati
- 180 g wędzonego tofu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 cukinii (ok. 150 g)
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 mała cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
Do podania:
- olej sezamowy
- ziarna sezamu (zrumienione na suchej patelni)
Jak to zrobić:
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Wstawiamy wodę i gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy w szklance.
Następnie zabieramy się za krojenie warzyw. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę i cukinię w słupki, czosnek na cienkie plasterki.
Tofu kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w misce, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy tofu przez kilka minut, aż będzie zrumienione.
Usmażone tofu odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy tofu, wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszając.
Na talerze wykładamy ryż, chińszczyznę, posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.