WEGE CHIŃSZCZYZNA

Olga

obiad gotowy w 15 minut

Dzisiejsze danie to prawdziwa gratka dla fanów orientalnych smaków. Przepis jest naprawdę prosty i szybki – przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu ile ugotowanie ryżu. Wszystko robi się w międzyczasie. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

* * *

Drukuj

WEGE CHIŃSZCZYZNA

  • Porcje: 2-3

Składniki:

  • 150 g ryżu, np. basmati
  • 180 g wędzonego tofu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 cukinii (ok. 150 g)
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku

Do podania:

  • olej sezamowy
  • ziarna sezamu (zrumienione na suchej patelni)

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od ugotowania ryżu. Wstawiamy wodę i gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.

  • W międzyczasie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy w szklance.

  • Następnie zabieramy się za krojenie warzyw. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę i cukinię w słupki, czosnek na cienkie plasterki.

  • Tofu kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w misce, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy tofu przez kilka minut, aż będzie zrumienione.

  • Usmażone tofu odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy tofu, wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszając.

  • Na talerze wykładamy ryż, chińszczyznę, posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis