MAKARON W SOSIE DYNIOWYM
- Porcje: 2
Składniki:
- 200 g makaronu (użyłam kształtu fusilli lunghi bucati)
- 400 g surowej i obranej dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
- 4 listki świeżej szałwii + 1 łyżeczka posiekanych
- porządna szczypta płatków chili
- porządna szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% (ew. 18% lub mleczka kokosowego)
- 40 g wędzonego żółtego sera (można zastąpić parmezanem) + dodatkowo do posypania po wierzchu
Jak to zrobić:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). W międzyczasie kroimy dynię w kostkę, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30-40 minut, do miękkości.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wstawiamy wodę na makaron.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy listki szałwii i podsmażamy, aż będą chrupiące, przez około 4 minuty. Tak podsmażoną szałwię odkładamy na talerzyk. Na patelnię dodajemy posiekaną szałwię, pokrojony czosnek i płatki chili. Smażymy przez 2 minuty, po czym dodajemy upieczoną dynię, wlewamy śmietankę, wsypujemy gałkę muszkatołową i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie całość przekładamy do naczynia blendera.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy 1 szklankę wody.
Do naczynia blendera wlewamy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, resztę wody zachowujemy. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, kremowy sos.
Sos przelewamy z powrotem na patelnię, dodajemy starty ser, włączamy palnik i podgrzewamy przez chwilę, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy.
Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty to wlewamy zachowaną wodę z gotowania, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Makaron przekładamy na talerze, posypujemy dodatkowym serem i dekorujemy chrupiącą szałwią.