JABŁKOWE DUTCH BABY

Olga

z sosem cynamonowym i pekanami

Kolejne Dutch Baby do kolekcji – tym razem z plasterkami jabłka, pysznym sosem cynamonowym i prażonymi pekanami. To połączenie smaków jest po prostu doskonałe. Zróbcie i przekonajcie się sami.

* * *

Drukuj

JABŁKOWE DUTCH BABY

  • Porcje: 2 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)

Składniki:

Dutch Baby

  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 porządne szczypty soli
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka masła (do pieczenia)
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sos cynamonowy

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatki:

  • orzechy pekan
  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i patelni – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy patelnię żeliwną lub inne naczynie do zapiekania.

  • Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Mieszamy z cynamonem.

  • Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia.

  • Otwieramy piekarnik i ostrożnie rozprowadzamy masło po patelni/naczyniu, wysypujemy jabłka i pieczemy je przez 5 minut. Po tym czasie  wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Mój naleśnik jest zawsze gotowy już po kwadransie. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

  • W trakcie pieczenia naleśnika przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki (masło orzechowe, mleko, miód , cynamon)  i podgrzewamy kilka minut. Mieszamy rózgą, aż składniki się połączą i uzyskamy gładką konsystencję.

  • Dutch Baby serwujemy od razu – oblewamy sosem, posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni pekanami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis