WEGE BOLOGNESE

Olga

z zieloną soczewicą i wiórkami parmezanu

Bolognese w wersji bez mięsa, zamiast niego soczewica, dzięki której sos nabiera odpowiedniej konsystencji. Z kolei rozdrobniona marchewka i seler naciowy nadają teksturę, przypominającą zmielone mięso. Do przepisu wykorzystałam aromatyczny sos tomate frito (słynny hiszpański sos, zrobiony ze smażonych pomidorów), który można zastąpić passatą pomidorową. Całość doprawiona suszonym oregano, ostrą papryką i sekretnym składnikiem…Do tego długi makaron z fikuśną falbanką i wiórki parmezanu.

Danie znika w try miga. Talerze lizać!

Drukuj

WEGE BOLOGNESE

  • Porcje: 4

Składniki:

  • 2 mniejsze marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szalotki lub 1 mniejsza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g suchej zielonej soczewicy
  • 400-500 g sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 0,5 l bulionu warzywnego (ew. wody)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta cynamonu, (sekretny składnik)
  • sól i pieprz do smaku
  • 320 g makaronu
  • 40 g parmezanu/grana padano
  • świeża bazylia

Jak to zrobić:

  • Soczewicę wsypujemy na sitko i opłukujemy pod wodą. Jeśli mamy czas możemy ją namoczyć przez około godzinę.

  • Szalotkę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Marchewkę i selera naciowego myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w blenderze z ostrzem „S” i rozdrabniamy. Ewentualnie marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach, a selera drobno siekamy.

  • Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę z czosnkiem i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę z selerem i smażymy 4 minuty. Dodajemy soczewicę i smażymy jeszcze 2 minuty.

  • Do warzyw wlewamy gorący bulion i sos pomidorowy. Wsypujemy oregano, paprykę, cynamon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 35-40 minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy (sos w trakcie gotowania gęstnieje i przywiera do patelni). Po tym czasie próbujemy sos i sprawdzamy czy soczewica jest wystarczająco miękka. W razie konieczności przedłużenia czasu gotowania, możemy dolać niewielką ilość bulionu/wody.

  • Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

  • Ugotowany makaron przekładamy do sosu i wszystko razem mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem. Możemy dodatkowo udekorować listkami bazylii.

4 Komentarze

  • Beata

    20 listopada 2023 at 08:26

    😍

    1. Olga

      20 listopada 2023 at 20:13

      🤗

  • Zuzia

    20 listopada 2023 at 20:05

    Czy mozna soczewice zielona zastapic czerwona?🤗

    1. Olga

      20 listopada 2023 at 20:13

      Tak 🤗 Sos będzie miał nieco inną konsystencję, bo czerwona soczewica bardziej się rozpada w trakcie gotowania. 30 minut gotowania powinno w zupełności wystarczyć. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis