WEGE BOLOGNESE
- Porcje: 4
Składniki:
- 2 mniejsze marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szalotki lub 1 mniejsza cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g suchej zielonej soczewicy
- 400-500 g sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 0,5 l bulionu warzywnego (ew. wody)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- szczypta cynamonu, (sekretny składnik)
- sól i pieprz do smaku
- 320 g makaronu
- 40 g parmezanu/grana padano
- świeża bazylia
Jak to zrobić:
Soczewicę wsypujemy na sitko i opłukujemy pod wodą. Jeśli mamy czas możemy ją namoczyć przez około godzinę.
Szalotkę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Marchewkę i selera naciowego myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w blenderze z ostrzem „S” i rozdrabniamy. Ewentualnie marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach, a selera drobno siekamy.
Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę z czosnkiem i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę z selerem i smażymy 4 minuty. Dodajemy soczewicę i smażymy jeszcze 2 minuty.
Do warzyw wlewamy gorący bulion i sos pomidorowy. Wsypujemy oregano, paprykę, cynamon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 35-40 minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy (sos w trakcie gotowania gęstnieje i przywiera do patelni). Po tym czasie próbujemy sos i sprawdzamy czy soczewica jest wystarczająco miękka. W razie konieczności przedłużenia czasu gotowania, możemy dolać niewielką ilość bulionu/wody.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron przekładamy do sosu i wszystko razem mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem. Możemy dodatkowo udekorować listkami bazylii.
4 Komentarze
Beata
20 listopada 2023 at 08:26
😍
Olga
20 listopada 2023 at 20:13
🤗
Zuzia
20 listopada 2023 at 20:05
Czy mozna soczewice zielona zastapic czerwona?🤗
Olga
20 listopada 2023 at 20:13
Tak 🤗 Sos będzie miał nieco inną konsystencję, bo czerwona soczewica bardziej się rozpada w trakcie gotowania. 30 minut gotowania powinno w zupełności wystarczyć. Smacznego!