TOSTY FRANCUSKIE
- Porcje: 2
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego/chałki/brioszki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki masła, do smażenia
Twarożek truskawkowy:
- 125 g twarogu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 większe truskawki
Do podania:
- syrop klonowy
- cukier puder
- truskawki
Jak to zrobić:
Zaczynamy od przygotowania twarożku. W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy śmietanę, miód i pokrojone w kostkę truskawki. Mieszamy do połączenia.
Do głębokiego talerza wbijamy jaka, wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszamy widelcem.
Kromkę chleba smarujemy łyżką twarożku i przykrywamy drugą kromką. Dociskamy i zanurzamy w mieszance jajecznej. Pozostawiamy na minutę, aż chleb wchłonie nieco płynu. Przewracamy na drugą stronę i znów pozostawiamy na minutę.
Na patelni rozgrzewamy masło, układamy tosty i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż tosty będą złociste.
Tosty podajemy z pozostałym twarożkiem i pokrojonymi truskawkami. Słodzimy cukrem pudrem/i lub syropem klonowym.