• TIRAMISÙ

    Olga

      mój ulubiony przepis od lat Wszyscy wiemy jak smakuje najsłynniejszy włoski deser, a kto wie skąd właściwie wzięła się jego nazwa? Tiramisù to zlepek 3 słów: tira, mi, su, gdzie „tira” oznacza ciągnij, „mi” – mnie, „su” – do góry. Tiramisù zatem to deser, który potrafi podnieść na duchu. Kawa i…

      Czytaj dalej
    • BANANOWE PANCAKES

      Olga

        z ricottą, czekoladą i cytryną Lubię przepisy z bananami i to uczucie niemaranowania jedzenia. Czarny banan, może i jest mało atrakcyjny, ale za to kryje w sobie bardzo słodki miąższ. Dlatego zamiast wyrzucać te niedoskonałe owoce do kosza, możemy wykorzystać je nie tylko do słynnego chlebka bananowego, ale również do…

        Czytaj dalej
      • KREMOWA ZUPA Z FASOLĄ

        Olga

          makaronem i serem grana padano Lubię konkretne, pożywne zupy, zwłaszcza zimą. To takie zupy do zadań specjalnych – odżywią, rozgrzeją, dadzą uczucie sytości na dłużej. Zwykle stosuję do nich „wkładkę” w postaci nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca czy fasola. Ta ostatnia doskonale komponuje się z makaronem. Jak mieszkałam we…

          Czytaj dalej
        • YORKSHIRE PUDDING

          Olga

            z serkiem i łososiem wędzonym Yorkshire pudding to słynne danie pochodzące z kuchni angielskiej. Tradycyjnie podaje się je na niedzielny obiad w towarzystwie mięsnych sosów, ziemniaków i warzyw. Sam pudding swoim składem przypomina ciasto naleśnikowe – są w nim jajka, mleko i mąka. Różni się natomiast sposobem przygotowania – ciasto…

            Czytaj dalej
          • PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI

            Olga
            • Prep time:

            z gruszką na jogurcie greckim Oto placuszki w zdrowszej odsłonie – bez cukru, z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Są puszyste i tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania użyłam dojrzałej gruszki, która dała wystarczająco dużo słodyczy, dlatego obyło się bez cukru. Podałam je z kwaśnymi wiśniami, które…

            Czytaj dalej
          • ZUPA Z SOCZEWICĄ

            Olga

              ziemniakami, marchewką i mleczkiem kokosowym Ta zupa ratuje życie po powrocie z podróży, w której uległo się niejednej, niekoniecznie zdrowej pokusie. Wspaniale reguluje trawienie, przywraca równowagę, działa przeciwzapalnie. Do jej przygotowania wybieram największy garnek jaki mam, żeby przez kilka dni mieć pod ręką pożywny, ciepły posiłek. Polecam ją nie tylko…

              Czytaj dalej
            1 9 10 11 12 13 19