BANANOWE PANCAKES

Olga

z ricottą, czekoladą i cytryną

Lubię przepisy z bananami i to uczucie niemaranowania jedzenia. Czarny banan, może i jest mało atrakcyjny, ale za to kryje w sobie bardzo słodki miąższ. Dlatego zamiast wyrzucać te niedoskonałe owoce do kosza, możemy wykorzystać je nie tylko do słynnego chlebka bananowego, ale również do placuszków śniadaniowych. Oddaję w Wasze ręce przepis na bananowe pancakes, do których użyłam ricotty, przez co ciasto jest bardzo delikatne. Nie martwcie się jeśli w Waszym osiedlowym sklepie nie znajdziecie włoskiego twarożku – z powodzeniem możecie go zastąpić jogurtem greckim. Wisienką na torcie w tym przepisie jest polewa czyli maślano-cytrynowy miód. Po takim śniadaniu dobry humor gwarantowany!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 6-8 sztuk

Składniki:

PANCAKES:

  • 2 banany
  • 80 g ricotty (można zastąpić jogurtem greckim)
  • 2 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 30 g gorzkiej czekolady (w pastylkach lub posiekanej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej i masło do smażenia

POLEWA:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • skórka z połowy cytryny

Jak to zrobić:

PANCAKES:

  • Obieramy banany – jednego rozgniatamy w misce widelcem, drugiego kroimy w plasterki i odstawiamy na bok.

  • Do rozgniecionego banana dodajemy ricottę, jajka, ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) i mieszamy widelcem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy, krótko, tylko do połączenia.

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę masła. Nakładamy po 2 łyżki ciasta na jednego placuszka, zachowując miedzy nimi odstępy. Na wierzchu układamy plasterki banana i wciskamy czekoladę. Placuszki smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.

POLEWA:

  • W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Przelewamy do naczynia, w którym będziemy serwować polewę.

  • Placuszki serwujemy z polewą. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis