BANANOWE PANCAKES
- Porcje: 6-8 sztuk
Składniki:
PANCAKES:
- 2 banany
- 80 g ricotty (można zastąpić jogurtem greckim)
- 2 jajka
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 30 g gorzkiej czekolady (w pastylkach lub posiekanej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- olej i masło do smażenia
POLEWA:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła
- skórka z połowy cytryny
Jak to zrobić:
PANCAKES:
Obieramy banany – jednego rozgniatamy w misce widelcem, drugiego kroimy w plasterki i odstawiamy na bok.
Do rozgniecionego banana dodajemy ricottę, jajka, ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) i mieszamy widelcem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy, krótko, tylko do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę masła. Nakładamy po 2 łyżki ciasta na jednego placuszka, zachowując miedzy nimi odstępy. Na wierzchu układamy plasterki banana i wciskamy czekoladę. Placuszki smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.
POLEWA:
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Przelewamy do naczynia, w którym będziemy serwować polewę.
Placuszki serwujemy z polewą. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!