DELIKATNE PLACUSZKI

Olga

sernikowe z truskawkami i syropem klonowym

Co prawda sezon truskawkowy wciąż nie w pełni, ale nie mogłam się powstrzymać, kiedy zobaczyłam pierwsze polskie truskawki na straganie. Uwiodły mnie nie tylko swoim wyglądem, ale i zapachem. Wracając do domu z siatką uwodzących truskawek, zastanawiałam się co z nich zrobię, a że jestem fanką słodkich śniadań wybór padł na poranne placuszki. Do ciasta dodałam biały ser, trochę jogurtu greckiego, jajka i niewielką ilość mąki. Efekt? Delikatne, rozpływające się w ustach placuszki sernikowe. Jeśli tak jak ja na myśl o letnich smakach przebieracie nogami to przetestujcie ten przepis w swoich kuchniach. Jestem pewna, że nie pożałujecie.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 10 placuszków

Składniki:

Placuszki

  • 220 g białego sera (użyłam Capri)
  • 80 g jogurtu greckiego (może być naturalny)
  • 2 jajka
  • 150 g truskawek
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Do podania

  • syrop klonowy
  • truskawki

Jak to zrobić:

  • W misce umieszczamy biały ser i rozgniatamy przy użyciu widelca. Dodajemy jogurt, jajka i mieszamy.

  • Dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Mieszamy do połączenia.

  • Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy po 2 łyżki na 1 placuszka. Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.

  • Podajemy z syropem klonowym i ew. z dodatkową porcją truskawek.

Moje wskazówki:

Do przygotowania tych placuszków dodałam niewielką ilość mąki, dlatego w trakcie smażenia i przewracania ich na drugą stronę, bądźcie ostrożni 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis