DYNIOWE LENIWE

Olga

z masłem, cukrem i cynamonem

Dyniowe leniwe czyli comfort food w jesiennym wydaniu. Mięciutkie kluseczki z dodatkiem puree dyniowego, polane roztopionym masłem i oprószone cukrem z cynamonem. Idealne na obiad lub podwieczorek. Są naprawdę leniwe – przygotujcie tylko wcześniej puree z dyni (przepis znajdziecie tutaj). Już od samego patrzenia trudno im się oprzeć, czyż nie?

* * *

Drukuj

DYNIOWE LENIWE NA SŁODKO

  • Porcje: 2-4

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej (+ do podsypywania)

Dodatki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jak to zrobić:

  • W misce umieszczamy twaróg, puree z dyni i rozgniatamy widelcem.

  • Do masy wbijamy jajko, wsypujemy sól i mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę i wszystko razem łączymy.

  • Powstałą masę (będzie dość luźna) przenosimy na blat podsypany mąką i zagniatamy szybko ciasto w kulę.

  • Uformowaną kulę dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, który spłaszczamy nożem i kroimy ukośnie na kawałki.

  • W dużym garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i wkładamy kluski. Gotujemy minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz.

  • W międzyczasie przygotowujemy dodatki. W garnuszku roztapiamy masło, w miseczce łączymy cukier z cynamonem.

  • Kluski serwujemy polane masłem i posypane cynamonowym cukrem.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis