DYNIOWE LENIWE
- Porcje: 2-4
Składniki:
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 200 g puree z dyni
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
Dodatki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak to zrobić:
W misce umieszczamy twaróg, puree z dyni i rozgniatamy widelcem.
Do masy wbijamy jajko, wsypujemy sól i mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę i wszystko razem łączymy.
Powstałą masę (będzie dość luźna) przenosimy na blat podsypany mąką i zagniatamy szybko ciasto w kulę.
Uformowaną kulę dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, który spłaszczamy nożem i kroimy ukośnie na kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i wkładamy kluski. Gotujemy minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki. W garnuszku roztapiamy masło, w miseczce łączymy cukier z cynamonem.
Kluski serwujemy polane masłem i posypane cynamonowym cukrem.