z sosem cynamonowym i pekanami
Kolejne Dutch Baby do kolekcji – tym razem z plasterkami jabłka, pysznym sosem cynamonowym i prażonymi pekanami. To połączenie smaków jest po prostu doskonałe. Zróbcie i przekonajcie się sami.






Dutch Baby
Sos cynamonowy
Dodatki:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i patelni – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy patelnię żeliwną lub inne naczynie do zapiekania.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Mieszamy z cynamonem.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia.
Otwieramy piekarnik i ostrożnie rozprowadzamy masło po patelni/naczyniu, wysypujemy jabłka i pieczemy je przez 5 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Mój naleśnik jest zawsze gotowy już po kwadransie. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
W trakcie pieczenia naleśnika przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki (masło orzechowe, mleko, miód , cynamon) i podgrzewamy kilka minut. Mieszamy rózgą, aż składniki się połączą i uzyskamy gładką konsystencję.
Dutch Baby serwujemy od razu – oblewamy sosem, posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni pekanami.