JABŁKOWE DUTCH BABY
- Porcje: 2 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)
Składniki:
Dutch Baby
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 porządne szczypty soli
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka masła (do pieczenia)
- 1/2 dużego jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sos cynamonowy
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatki:
- orzechy pekan
- cukier puder
Jak to zrobić:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i patelni – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy patelnię żeliwną lub inne naczynie do zapiekania.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Mieszamy z cynamonem.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia.
Otwieramy piekarnik i ostrożnie rozprowadzamy masło po patelni/naczyniu, wysypujemy jabłka i pieczemy je przez 5 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Mój naleśnik jest zawsze gotowy już po kwadransie. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
W trakcie pieczenia naleśnika przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki (masło orzechowe, mleko, miód , cynamon) i podgrzewamy kilka minut. Mieszamy rózgą, aż składniki się połączą i uzyskamy gładką konsystencję.
Dutch Baby serwujemy od razu – oblewamy sosem, posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni pekanami.