MAKARON W SOSIE DYNIOWYM

Olga

z wędzonym żółtym serem i szałwią

Makaron zanurzony w bardzo kremowym sosie dyniowym. Jest wyraźny w smaku dzięki dodatkowi wędzonego sera. Jeśli chcecie możecie go zastąpić innym żółtym serem lub aromatycznym parmezanem. Ostre płatki chili idealnie łączą się ze słodką dynią, a świeża szałwia razem z gałką muszkatołową stawiają kropkę nad „i”. Ten sos jest tak dobry, że następnym razem zrobię go z podwójnej, a może nawet i poczwórnej porcji (zawsze można zamrozić i mieć pod ręką gotowy obiad). Wam od razu to polecam. Jestem pewna, że będziecie wylizywać talerze 🎃

* * *

Drukuj

MAKARON W SOSIE DYNIOWYM

  • Porcje: 2

Składniki:

  • 200 g makaronu (użyłam kształtu fusilli lunghi bucati)
  • 400 g surowej i obranej dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • 4 listki świeżej szałwii + 1 łyżeczka posiekanych
  • porządna szczypta płatków chili
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% (ew. 18% lub mleczka kokosowego)
  • 40 g wędzonego żółtego sera (można zastąpić parmezanem) + dodatkowo do posypania po wierzchu

Jak to zrobić:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). W międzyczasie kroimy dynię w kostkę, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30-40 minut, do miękkości.

  • Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wstawiamy wodę na makaron.

  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy listki szałwii i podsmażamy, aż będą chrupiące, przez około 4 minuty. Tak podsmażoną szałwię odkładamy na talerzyk. Na patelnię dodajemy posiekaną szałwię, pokrojony czosnek i płatki chili. Smażymy przez 2 minuty, po czym dodajemy upieczoną dynię, wlewamy śmietankę, wsypujemy gałkę muszkatołową i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie całość przekładamy do naczynia blendera.

  • Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy 1 szklankę wody.

  • Do naczynia blendera wlewamy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, resztę wody zachowujemy. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, kremowy sos.

  • Sos przelewamy z powrotem na patelnię, dodajemy starty ser, włączamy palnik i podgrzewamy przez chwilę, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy.

  • Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty to wlewamy zachowaną wodę z gotowania, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.

  • Makaron przekładamy na talerze, posypujemy dodatkowym serem i dekorujemy chrupiącą szałwią.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis