MAKARON ZE SZPARAGAMI

Olga

pistacjami i cytryną w sosie parmezanowm

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. W mojej kuchni pojawiły się już w zupie, tarcie, na tostach no i oczywiście w makaronie. Chyba nie muszę dodawać, że to właśnie w tym ostatnim wydaniu lubię je najbardziej? Oto przepis na prosty, szybki i przepyszny obiad ze szparagami i makaronowymi wstążkami w roli głównej. Dodatek skórki cytryny nadaje temu daniu świeżości, pistacje chrupkości, a słodka śmietanka z aromatycznym parmezanem obkleja całość tak, że ślinka cieknie. Ciekawa jestem w jakim wydaniu Wy najbardziej lubicie szparagi…

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 1/2 pęczka szparagów
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 40 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • skórka z 1 cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 200 g makaronu tagliatelle

Jak to zrobić:

  • Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki.

  • Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi i posiekane pistacje. Podsmażamy kilka minut, aż szparagi lekko zmiękną, ale będą chrupiące.

  • W międzyczasie gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Zachowujemy ok. 0,5  szklanki wody, w której gotował się makaron.

  • Śmietankę łączymy z startym parmezanem i wlewamy na patelnię ze szparagami. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy skórkę cytryny. Wszystko razem chwilę gotujemy.

  • Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię. Mieszamy i wlewamy wodę z gotowania makaronu, którą wcześniej odłożyliśmy. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.

  • Gotowy makaron dekorujemy skórką cytryny, parmezanem i pistacjami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis