MAKARON ZE SZPARAGAMI
- Porcje: 2
Składniki:
- 1/2 pęczka szparagów
- 2 łyżki obranych pistacji
- 100 ml śmietanki 30%
- 40 g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- skórka z 1 cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 200 g makaronu tagliatelle
Jak to zrobić:
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi i posiekane pistacje. Podsmażamy kilka minut, aż szparagi lekko zmiękną, ale będą chrupiące.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zachowujemy ok. 0,5 szklanki wody, w której gotował się makaron.
Śmietankę łączymy z startym parmezanem i wlewamy na patelnię ze szparagami. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy skórkę cytryny. Wszystko razem chwilę gotujemy.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię. Mieszamy i wlewamy wodę z gotowania makaronu, którą wcześniej odłożyliśmy. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.
Gotowy makaron dekorujemy skórką cytryny, parmezanem i pistacjami.