OMLET SZARLOTKA

Olga

z jabłkiem i skyrem waniliowym

Omlet szarlotka z jabłkiem. Dzięki dodatkowi skyru wychodzi delikatny, wystarczająco słodki, a do tego ma więcej białka. W smaku przypomina placki z jabłkami. Robi się praktycznie sam, tylko podczas smażenia trzeba uzbroić się w cierpliwość. Czynność ta zajmuje około 10 minut, ale dla efektu końcowego, warto trochę poczekać. Jeśli jesteście ciekawi jak wypada makro, to zjedźcie na sam dół strony. Smacznego!

Drukuj

OMLET SZARLOTKA

  • Porcje: 1
  • Calories: 396

Składniki:

  • 1 jajko
  • 75 g skyru waniliowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jabłko (około 150 g)
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Odkładamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy skyr i mieszamy rózgą do połączenia. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. 

  • Do masy dodajemy jabłko, wlewamy mleko (najpierw jedną łyżkę i sprawdzamy konsystencję – powinna być gęsta, ale lejąca) i wszystko razem łączymy. 

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy masę i rozprowadzamy po patelni. Smażymy pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 6 minut. Po tym czasie ostrożnie przewracamy omleta na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez 4 minuty.

  • Omleta serwujemy z cukrem pudrem. Smacznego!  

Wartość odżywcza:

Kcal396
Białko19.8g
Tłuszcz9.1g
Węglowodany56.9g
Błonnik3.9g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis