OMLET SZARLOTKA
- Porcje: 1
- Calories: 396
Składniki:
- 1 jajko
- 75 g skyru waniliowego
- 40 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jabłko (około 150 g)
- 1-2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki oleju do smażenia
Dodatkowo:
- cukier puder
Jak to zrobić:
Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Odkładamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy skyr i mieszamy rózgą do połączenia. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
Do masy dodajemy jabłko, wlewamy mleko (najpierw jedną łyżkę i sprawdzamy konsystencję – powinna być gęsta, ale lejąca) i wszystko razem łączymy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy masę i rozprowadzamy po patelni. Smażymy pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 6 minut. Po tym czasie ostrożnie przewracamy omleta na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez 4 minuty.
Omleta serwujemy z cukrem pudrem. Smacznego!
Wartość odżywcza:
Kcal | 396 |
Białko | 19.8g |
Tłuszcz | 9.1g |
Węglowodany | 56.9g |
Błonnik | 3.9g |