OMLET TWAROGOWY
- Porcje: 1-2 porcje
- Calories: 550
Składniki:
Omlet:
- 100 g białego sera (np. półtłustego)
- 2 jajka
- 40 g mąki pszennej
- 60 g kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- olej i masło do smażenia (po 1 łyżeczce)
Morele w cynamonie:
- 200 g moreli
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- jogurt grecki
Jak to zrobić:
Omlet:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
W misce umieszczamy mąkę, cukier wanilinowy, kefir, żółtka i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy pokruszony biały ser, a następnie pianę z białek. Mieszamy delikatnie przy pomocy rózgi.
Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy po jednej łyżeczce oleju i masła. Wylewamy masę i smażymy omlet pod przykryciem przez około 5 minut, aż będzie ścięty i zrumieniony od spodu. Po tym czasie, przy użyciu łopatki, ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy 3-5 minut (bez przykrycia).
Morele w cynamonie:
Morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z syropem klonowym (można zastąpić miodem), sokiem z cytryny i cynamonem.
Omlet serwujemy z jogurtem greckim i morelami. Smacznego!
Wartość odżywcza (omlet bez dodatków):
Kalorie | 550 |
Tłuszcz | 26.4g |
Węglowodany | 41g |
Białko | 37.5g |