OWSIANKA BROWNIE Z PIECA
- Porcje: 2
- Calories: 484
Składniki:
- 90 g płatków owsianych zwykłych/górskich
- 100 ml mleka krowiego/roślinnego
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- olej/masło do posmarowania foremki
NA WIERZCH:
- kilka plasterków banana
- 1 łyżka gorzkiej czekolady (pastylki lub posiekana tabliczka)
- cukier kokosowy/trzcinowy ze szczyptą cynamonu
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Kokilki smarujemy tłuszczem i wylewamy masę. Na wierzchu układamy plasterki banana, posypujemy czekoladą. Całość możemy oprószyć cukrem z cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika na dolną półkę i pieczemy 25-30 minut.
Serwujemy ciepłe. Jeśli mamy ochotę możemy podać owsiankę z kleksem ulubionego jogurtem.
Uwagi:
Do przygotowania owsianki użyłam dwóch kokilek do zapiekania o pojemności 250 ml.
Podana poniżej wartość odżywcza dotyczy 1 porcji owsianki.
Wartość odżywcza
Kcal | 484 |
Tłuszcz | 19g |
Węglowodany | 66g |
Białko | 16.5g |
1 Komentarze
Beata
8 grudnia 2022 at 23:10
😍