OWSIANKA BROWNIE Z PIECA

Olga

z bananem, masłem orzechowym i cynamonem

Pieczona owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań, zwłaszcza o tej porze roku. Dzisiejsza propozycja, nie dość, że Was rozgrzeje i doda energii, to jeszcze otuli niczym ciepły koc. Dodałam do niej szczyptę cynamonu, porządną łyżkę masła orzechowego i wystarczającą ilość kakao, żeby poprawić Wam nastrój. Lubię owsianki pieczone za to, że są pożywne i robi się je w try miga, jeśli nie uwzględnimy czasu pieczenia, ale przecież ten czas można dobrze wykorzystać, np. stając na macie. Upieczcie ją sobie ♡

Do miksowania owsianek używam blendera z ostrzem S, ale jeśli takiego nie macie to użyjcie blender ręczny.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2
  • Calories: 484

Składniki:

  • 90 g płatków owsianych zwykłych/górskich
  • 100 ml mleka krowiego/roślinnego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • olej/masło do posmarowania foremki

NA WIERZCH:

  • kilka plasterków banana
  • 1 łyżka gorzkiej czekolady (pastylki lub posiekana tabliczka)
  • cukier kokosowy/trzcinowy ze szczyptą cynamonu

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

  • W blenderze umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

  • Kokilki smarujemy tłuszczem i wylewamy masę. Na wierzchu układamy plasterki banana, posypujemy czekoladą. Całość możemy oprószyć cukrem z cynamonem.

  • Wstawiamy do piekarnika na dolną półkę i pieczemy 25-30 minut.

  • Serwujemy ciepłe. Jeśli mamy ochotę możemy podać owsiankę z kleksem ulubionego jogurtem.

Uwagi:

Do przygotowania owsianki użyłam dwóch kokilek do zapiekania o pojemności 250 ml.

Podana poniżej wartość odżywcza dotyczy 1 porcji owsianki.

Wartość odżywcza

Kcal484
Tłuszcz19g
Węglowodany66g
Białko16.5g

1 Komentarze

  • Beata

    8 grudnia 2022 at 23:10

    😍

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis