OWSIANKA Z CHIA

Olga

z tartym jabłkiem i cynamonem

Ciepła owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Poza tym, że jest smaczna, przyjemnie rozgrzewa i potrafi być naprawdę sycąca – ważne, żeby nie zabrakło w niej porcji zdrowych tłuszczów. W dzisiejszej propozycji znalazły się nasiona chia, masło orzechowe i orzechy pekan. O tej porze roku, kiedy sezon na jabłka w pełni, lubię dodać do owsianki starte jabłko. Dzięki temu staje się ona bardziej wilgotna i świeża, a dodatkowo wzbogacam ją w pektyny, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie 🍎

An apple a day keeps the doctor away.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 80 g płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 dużego jabłka lub 1 małe

Dodatki:

  • masło orzechowe
  • jogurt naturalny/grecki/roślinny/skyr
  • świeże owoce, np. maliny, borówki
  • miód/syrop klonowy
  • orzechy, np. pekany

Jak to zrobić:

  • W rondelku umieszczamy płatki owsiane, mleko, wodę, nasiona chia, cynamon oraz sól. Wstawiamy na palnik i od momentu zagotowania gotujemy owsiankę na niewielkim ogniu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • W międzyczasie umyte jabłko ścieramy na tarce, na dużych oczkach.

  • Jeśli dodajemy orzechy to teraz jest dobry moment, żeby podprażyć je na suchej patelni. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.

  • Owsiankę rozkładamy na talerze. Serwujemy z kleksem jogurtu, łyżeczką masła orzechowego, posypujemy orzechami, świeżymi owocami i polewamy miodem.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis