PIECZONA OWSIANKA
- Porcje: 2-4
Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 50 g malin + kilka na wierzch
- 1 bardzo dojrzały banan
- 90 g płatków owsianych (rozdrobnionych w malakserze lub błyskawicznych)
- 30 g odżywki białkowej (użyłam o smaku waniliowym)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 g białej czekolady w pastylkach lub posiekanej + 10 g na wierzch
- 125 ml mleka
- 1 łyżka płatków migdałowych na wierzch
Do podania:
- maliny
- skry naturalny/jogurt grecki
- syrop klonowy/miód
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki, odżywkę, cynamon, proszek, sól, czekoladę i wlewamy mleko. Mieszamy do połączenia. Wrzucamy maliny i jeszcze raz mieszamy.
Masę przekładamy do foremki (o poj. 1 l) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń, maliny i posypujemy czekoladą.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. W połowie pieczenia wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Po upieczeniu studzimy 10-15 minut, a następnie kroimy. Podajemy z dodatkami.
5 Komentarze
weronika
3 listopada 2024 at 21:29
ile ma kalori
Olga
13 listopada 2024 at 21:48
Całość 934 kcal ☺️
Paulina
17 listopada 2024 at 09:45
Wygląda obłędnie 🌸
Jakiego syropu klonowego używasz?
Olga
17 listopada 2024 at 10:52
Od jakiegoś czasu zamawiam na stronie vilgain.pl ☺️ Lubię też Maple Joe 🍁
Paulina
17 listopada 2024 at 11:23
Dziękuję 🌸