PIECZONA OWSIANKA

Olga

brzoskwiniowo-malinowa z białą czekoladą

Pyszna owsianka z owocami lata w wersji pieczonej. Na słodkie śniadanie lub jako zdrowsza alternatywa ciasta. Jest super prosta do zrobienia. Wystarczy miska i widelec. Do pieczonych owsianek lubię używać wcześniej rozdrobnionych płatków owsianych, ale sprawdzą się też płatki błyskawiczne. Ich drobniejsza konsystencja sprawia, że owsianka jest jeszcze bardziej mięciutka. Odżywkę białkowa w tym przepisie można pominąć, zmniejszając tym samym ilość mleka do około 100 ml, tak żeby masa nie była za rzadka. Połączenie brzoskwiń, malin i białej czekolady to istne niebo w gębie. Spróbujcie koniecznie!

Drukuj
  • Porcje: 2-4

Składniki:

  • 1 brzoskwinia
  • 50 g malin + kilka na wierzch
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 90 g płatków owsianych (rozdrobnionych w malakserze lub błyskawicznych)
  • 30 g odżywki białkowej (użyłam o smaku waniliowym)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 20 g białej czekolady w pastylkach lub posiekanej + 10 g na wierzch
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka płatków migdałowych na wierzch

Do podania:

  • maliny
  • skry naturalny/jogurt grecki
  • syrop klonowy/miód

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

  • Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki, odżywkę, cynamon, proszek, sól, czekoladę i wlewamy mleko. Mieszamy do połączenia. Wrzucamy maliny i jeszcze raz mieszamy.

  • Masę przekładamy do foremki (o poj. 1 l) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń, maliny i posypujemy czekoladą. 

  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. W połowie pieczenia wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Po upieczeniu studzimy 10-15 minut, a następnie kroimy. Podajemy z dodatkami.  

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis