PLACUSZKI TIRAMISU
- Porcje: 2
Składniki:
PLACUSZKI
- 1 banan (najlepiej dojrzały)
- 80 g skyru
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki owsianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- olej do natłuszczenia patelni
KREM ZE SKYREM
- 150-200 g skyru
- 1 łyżka syropu klonowego
DODATKOWO
- 150 ml zaparzonej, przestudzonej kawy
- kakao do posypania wierzchu
Jak to zrobić:
PLACUSZKI
W misce rozgniatamy banana, dodajemy skyr, wbijamy jajka i mieszamy widelcem do połączenia. Wsypujemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon (jeśli używamy). Mieszamy krótko, i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy po dwie łyżki ciasta na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony, aż placuszki będą złociste.
KREM ZE SKYREM
Skyr łączymy z syropem klonowym do uzyskania gładkiego kremu.
Kawę przelewamy do miseczki. Każdego placuszka zanurzamy na około minutę, tak aby placuszek był dobrze nasączony kawą.
Na talerzu układamy jednego placuszka, łyżkę kremu i przykrywamy nasączonym placuszkiem. Powtarzamy czynność. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch posypujemy kakao.