TOSTY FRANCUSKIE
- Porcje: 2
Składniki:
- 4 kromki chałki (najlepiej czerstwej)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła (do smażenia)
Do podania:
- jogurt grecki
- śliwki duszone z cynamonem
- cukier puder
Jak to zrobić:
W głębokim talerzu łączymy jajka, mleko, sok i skórkę z pomarańczy, cukier. Chałkę maczamy w masie jajecznej, po kilkanaście sekund z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i układamy kromki chałki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż tosty będą złociste i chrupiące.
Tosty serwujemy z jogurtem greckim, duszonymi śliwkami (przepis znajdziecie tutaj) i cukrem pudrem.
Moje wskazówki:
Jeśli macie w domku suszone płatki róż to możecie je wykorzystać tak jak ja – do dekoracji tostów. Świetnie się z nimi komponują, nie tylko wizualnie, ale również smakowo.