TOSTY FRANCUSKIE

Olga

pomarańczowe ze śliwkami i jogurtem

Tosty francuskie w pomarańczowej odsłonie – moczone w mleku, jajkach, świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym z dodatkiem skórki startej z pomarańczy. Są tak aromatyczne, że możecie je podać z samym cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują w towarzystwie śliwek duszonych z cynamonem (przepis znajdziecie tutaj) i jogurtu greckiego. Tak smakuje wymarzone jesienne śniadanie.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 4 kromki chałki (najlepiej czerstwej)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła (do smażenia)

Do podania:

  • jogurt grecki
  • śliwki duszone z cynamonem
  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • W głębokim talerzu łączymy jajka, mleko, sok i skórkę z pomarańczy, cukier. Chałkę maczamy w masie jajecznej, po kilkanaście sekund z każdej strony.

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i układamy kromki chałki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż tosty będą złociste i chrupiące.

  • Tosty serwujemy z jogurtem greckim, duszonymi śliwkami (przepis znajdziecie tutaj) i cukrem pudrem.

Moje wskazówki:

Jeśli macie w domku suszone płatki róż to możecie je wykorzystać tak jak ja – do dekoracji tostów. Świetnie się z nimi komponują, nie tylko wizualnie, ale również smakowo.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis