PUREE DYNIOWE
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra-dół.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Na blaszce piekarnika wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy dynię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości – około 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem.
Upieczoną dynię lekko studzimy i miksujemy przy użyciu blendera na gładkie puree.
Puree przekładamy do pojemnika. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni lub mrozimy.
4 Komentarze
Marysia
11 października 2023 at 19:43
A jakiej dynia Ty Olga użyłaś? Ma piękny kolor.
Olga
11 października 2023 at 20:12
To była akurat piżmowa 💛
Adrianna
13 listopada 2024 at 20:12
Czy te różne odmiany dyń, różnią się także smakiem?
Olga
13 listopada 2024 at 21:52
Tak ☺️ Dynia Hokkaido jest bardziej orzechowa, zwłaszcza jak zostawi się ją w skórze (jest jadalna). Ja lubię najbardziej właśnie Hokkaido i piżmową 🎃