YORKSHIRE PUDDING
- Porcje: 6 dużych lub 12 małych sztuk
Składniki:
YORKSHIRE PUDDING
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 125 g mąki pszennej
- 150 ml mleka (lekko ciepłe)
- 1/2 łyżeczki soli
- olej roślinny do pieczenia
SEREK CHRZANOWY
- 1 opakowanie serka śmietankowego, np. Philadelphia lub Twój Smak
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki chrzanu
DODATKOWO
- skórka starta z cytryny
- posiekany koperek
Jak to zrobić:
YORKSHIRE PUDDING
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
Do każdego dołka formy wlewamy po 1 łyżeczce oleju. Wstawiamy do piekarnika i grzejemy 10-15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Łączymy mąkę, sól, mleko i jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na gorący olej UWAŻNIE wylewamy po równej porcji ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, aż puddings będą złociste. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
SEREK CHRZANOWY
W naczyniu łączymy serek, jogurt i chrzan.
SERWOWANIE
Yorkshire pudding serwujemy prosto z pieca. Smarujemy serkiem, układamy kawałek łososia wędzonego, posypujemy skórką cytryny i koperkiem.
3 Komentarze
Beata
2 marca 2023 at 11:23
😍
Ania
21 maja 2023 at 10:12
Same yorkshire pudding zrobiłam już kilka razy, ale zawsze na słodko! Muszę w końcu zebrać się na te z łososiem, które pokazujesz w tym przepisie ❤️
Olga
22 maja 2023 at 16:01
Koniecznie! 🙂