ZUPA KREM Z DYNI
- Porcje: 4-6 porcji
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido (około 1,4 kg przed obraniem, 700-800 g po obraniu)
- 2 mniejsze marchewki
- 1 duży ziemniak
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 0,7 l bulionu
- 100 ml mleczka kokosowego
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Jak to zrobić:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek, skóry, a następnie kroimy w kostkę.
Obranego ziemniaka i paprykę kroimy w kostkę, obraną marchewkę i czosnek w plasterki. Imbir ścieramy na tarce.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, imbir i szczyptę chili. Smażymy przez chwilę po czym dodajemy ziemniaka, paprykę i marchewkę. Smażymy kilka minut, dodajemy dynię i wlewamy bulion. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na młyn ogniu przez około 20 minut (do miękkości warzyw).
Miksujemy przy użyciu blendera na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą do smaku.
Moje wskazówki:
Krem serwujemy z grzankami, makaronem, ryżem lub po prostu sam. Możemy podać z kleksem mleczka kokosowego, posypany podprażonymi pestkami dyni czy nasionami sezamu. Dobrze komponuje się z łyżeczką masła orzechowego.
1 Komentarze
Beata
9 listopada 2022 at 19:45
🧡