ZUPA KREM Z DYNI

Olga

z mleczkiem kokosowym, imbirem i chili

Oto przed Wami prosty, pyszny, rozgrzewający krem z dyni. Idealny na chłodniejsze dni. Dodatek mleczka kokosowego nadaje mu orientalny charakter. Imbir, czosnek i chili mają cudowne właściwości rozgrzewające. Dynia, oprócz tego, że jest niskokaloryczna i lekkostrawna, działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy. Ja, zwykle krem z tego przepisu gotuję z podwójnej porcji, rozlewam do pojemniczków i zamrażam. Danie w sam raz, po powrocie z długiego, zimnego spaceru. Gorąco polecam!

* * *

Drukuj

ZUPA KREM Z DYNI

  • Porcje: 4-6 porcji

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (około 1,4 kg przed obraniem, 700-800 g po obraniu)
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 0,7 l bulionu
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Jak to zrobić:

  • Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek, skóry, a następnie kroimy w kostkę.

  • Obranego ziemniaka i paprykę kroimy w kostkę, obraną marchewkę i czosnek w plasterki. Imbir ścieramy na tarce.

  • W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, imbir i szczyptę chili. Smażymy przez chwilę po czym dodajemy ziemniaka, paprykę i marchewkę. Smażymy kilka minut, dodajemy dynię i wlewamy bulion. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na młyn ogniu przez około 20 minut (do miękkości warzyw).

  • Miksujemy przy użyciu blendera na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą do smaku.

Moje wskazówki:

Krem serwujemy z grzankami, makaronem, ryżem lub po prostu sam. Możemy podać z kleksem mleczka kokosowego, posypany podprażonymi pestkami dyni czy nasionami sezamu. Dobrze komponuje się z łyżeczką masła orzechowego.

1 Komentarze

  • Beata

    9 listopada 2022 at 19:45

    🧡

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis