ZUPA Z SOCZEWICĄ
- Porcje: 4-6 porcji
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej soczewicy
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić:
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek, po chwili marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystkie warzywa przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Wsypujemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i wlewamy bulion. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut lub do miękkości warzyw.
Do naczynia blendera wlewamy 3 chochlę zupy, mleczko kokosowe i miksujemy. Miksturę przelewamy do garnka z zupą. Mieszamy i podajemy gorące.
1 Komentarze
Beata
21 marca 2023 at 22:17
🧡