DUTCH BABY
- Porcje: 1 I foremka o śr. 14-16 cm
Składniki:
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 40 g mąki pszennej
- 60 ml mleka, lekko podgrzanego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła, do posmarowania foremki
Jak to zrobić:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i foremki – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia.
Otwieramy piekarnik i rozprowadzamy masło po naczyniu, wylewamy ciasto i zamykamy piekarnik. Pieczemy 15-20 minut. Najlepiej obserwować naleśnika, kiedy wyrośnie – będzie przypominał wielkiego grzyba i będzie pięknie złocisty to znak, że jest już gotowy. Pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika. Grozi klapą.
Moje wskazówki:
Dutch Baby serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Rekomenduję podawać z serkiem waniliowym, świeżymi owocami takimi jak: maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie, morele. Poza sezonem sprawdzą się powidła śliwkowe czy karmelizowane śliwki, jabłka ze słoika, konfitury, dżemy. Naleśnik smakuje doskonale z samym cukrem pudrem czy syropem klonowym. Możecie też spróbować wersji ze zdjęcia – z jogurtem naturalnym, miodem, prażonymi orzechami, figą i malinami. Czujcie się wolni. Czekam na Wasze wariacje. Pochwalcie się na Instagramie i nie zapomnijcie mnie oznaczyć @olgamaj_jestem
8 Komentarze
Agnieszka
5 lutego 2023 at 12:56
Jak pani myśli – czy wyjdzie z mąką orkiszową typ 700? Z góry dziękuję
Olga
5 lutego 2023 at 16:27
Robiłam z mąką orkiszową i wychodzi 🙂 Powodzenia!
Ania
21 maja 2023 at 10:11
Uwielbiam! Nowe umiłowane śniadanie u mnie w kuchni ❤️
Olga
22 maja 2023 at 16:00
Super, bardzo się cieszę ❤️
Kasia
13 kwietnia 2024 at 23:12
Czy po upieczeniu wyjmuje od razu, czy uchylam drzwiczki?
Olga
17 kwietnia 2024 at 22:12
Wyjmuje się od razu 🙂
Tomek
18 sierpnia 2024 at 07:45
Ja nie rozumiem jak wyjąć naleśnik bez otwierania drzwiczek piekarnika. Proszę o wyjaśnienie. Danie wygląda świetnie, będę próbował 🙂
Olga
22 września 2024 at 10:52
Nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia 😉