GRANOLA CZEKOLADOWA
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 50 g migdałów (blanszowanych)
- 50 g orzechów laskowych (blanszowanych)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka cukru kokosowego (można zastąpić innym)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 100 g syropu klonowego
- 30 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Jak to zrobić:
Orzechy i migdały z grubsza siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady.
Mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie obracamy blachę i pieczemy jeszcze 8-10 minut.
Upieczoną granolę studzimy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy czekoladę i przesypujemy do słoika.
Moje wskazówki:
Granolę możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.
3 Komentarze
beata
2 października 2023 at 17:36
pyszota
Kamila
10 października 2023 at 17:23
mam pytanie, gdzie kupić dobrej jakości groszki czekoladowe?
Olga
10 października 2023 at 20:30
Ja kupuję online (np. Allegro) z firmy Callebaut 🤎