• BANANOWE PANCAKES

    Olga

      z ricottą, czekoladą i cytryną Lubię przepisy z bananami i to uczucie niemaranowania jedzenia. Czarny banan, może i jest mało atrakcyjny, ale za to kryje w sobie bardzo słodki miąższ. Dlatego zamiast wyrzucać te niedoskonałe owoce do kosza, możemy wykorzystać je nie tylko do słynnego chlebka bananowego, ale również do…

      Czytaj dalej
    • KREMOWA ZUPA Z FASOLĄ

      Olga

        makaronem i serem grana padano Lubię konkretne, pożywne zupy, zwłaszcza zimą. To takie zupy do zadań specjalnych – odżywią, rozgrzeją, dadzą uczucie sytości na dłużej. Zwykle stosuję do nich „wkładkę” w postaci nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca czy fasola. Ta ostatnia doskonale komponuje się z makaronem. Jak mieszkałam we…

        Czytaj dalej
      • YORKSHIRE PUDDING

        Olga

          z serkiem i łososiem wędzonym Yorkshire pudding to słynne danie pochodzące z kuchni angielskiej. Tradycyjnie podaje się je na niedzielny obiad w towarzystwie mięsnych sosów, ziemniaków i warzyw. Sam pudding swoim składem przypomina ciasto naleśnikowe – są w nim jajka, mleko i mąka. Różni się natomiast sposobem przygotowania – ciasto…

          Czytaj dalej
        • PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI

          Olga
          • Prep time:

          z gruszką na jogurcie greckim Oto placuszki w zdrowszej odsłonie – bez cukru, z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Są puszyste i tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania użyłam dojrzałej gruszki, która dała wystarczająco dużo słodyczy, dlatego obyło się bez cukru. Podałam je z kwaśnymi wiśniami, które…

          Czytaj dalej
        • ZUPA Z SOCZEWICĄ

          Olga

            ziemniakami, marchewką i mleczkiem kokosowym Ta zupa ratuje życie po powrocie z podróży, w której uległo się niejednej, niekoniecznie zdrowej pokusie. Wspaniale reguluje trawienie, przywraca równowagę, działa przeciwzapalnie. Do jej przygotowania wybieram największy garnek jaki mam, żeby przez kilka dni mieć pod ręką pożywny, ciepły posiłek. Polecam ją nie tylko…

            Czytaj dalej
          • SZYBKIE RACUSZKI

            Olga

              z jabłkami, serkiem wiejskim i cynamonem To już trzeci przepis na moim blogu na placuszki z jabłkami. Przyznaję, że to moje ulubione danie z kategorii comfort food. Dlatego stworzyłam już kilka różnych wersji – ostatnio ze skyrem, dzisiaj z serkiem wiejskim, który akurat miałam pod ręką. W przepisie użyłam mąki…

              Czytaj dalej
            1 8 9 10 11 12 18