CIECIERZYCA W MLECZKU
- Porcje: 4
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1 cukinia
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki sezamu
- 200 g ryżu (użyłam jaśminowego)
- sól do smaku
Jak to zrobić:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy czosnek oraz pastę curry i smażymy jeszcze przez chwilę.
Cukinię kroimy w plasterki, a następnie na cztery części. Dodajemy na patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Do warzyw dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidorki przekrojone na pół, posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos nabierze głębszego smaku.
Na talerzach rozkładamy ryż, a na nim ciecierzycę. Posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.
Moje wskazówki:
Aby wprowadzić jeszcze więcej koloru, użyłam pomidorków pół na pół czerwonych z żółtymi.
Danie to możecie podawać również z makaronem ryżowym.
6 Komentarze
Maria
3 lutego 2022 at 12:06
Wygląda pięknie i pysznie 🙂 Na pewno chętnie zrobię, bo również uwielbiam zimą takie rozgrzewające potrawy
Olga
3 lutego 2022 at 12:50
Koniecznie daj znać jak wyszło 🙂
Pati
17 lutego 2022 at 16:36
Właśnie się gotuje, dodałam jedynie odrobinę sosu rybnego, bo to mój must have w curry. Bardzo moje smaki, tylko prawie pomidorków nie dodałam, bo zabrakło w krokach przygotowania 😉
Olga
17 lutego 2022 at 16:51
Super! Daj znać jak smakowało ☺️ A i dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam 👩💻
Karola
17 marca 2022 at 00:43
to moj kolejny komentarz na tej stronie, a to dlatego, że te przepisy są łatwe w przygotowaniu i są super źródlem białka dla osób, które nie jedzą mięsa, powyższe danie gościło na moim stole już kilka razy, generalnie testuje przepis za przepisem, a do niektórych wracam kilkukrotnie 😛 Pasuje mi ten styl gotowania, OLGA czekam na WIECEJ ! 😀
Olga
17 marca 2022 at 07:44
❤️ kolejne przepisy już wkrótce!
Komentowanie wyłączone