SPAGHETTI W SOSIE Z FASOLI
- Porcje: 2
Składniki:
- 160 g makaronu spaghetti
- 1 mała cukinia
- 1 puszka fasoli Cannellini lub zwykłej białej fasoli
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól do smaku
Jak to zrobić:
Zaczynamy od zagotowania wody na makaron. Cukinię kroimy na plastry, które następnie dzielimy na 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy obrany i zgnieciony ząbek czosnku. Podsmażamy przez chwilę, uważając, żeby go nie spalić i dodajemy cukinię, smażymy przez kilka minut.
W międzyczasie wrzucamy makaron na osolony wrzątek i gotujemy, aż będzie al dente.
Połowę cukinii, czosnek i kilka listków bazylii wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy 2 łyżki wody z gotowania makaronu i całość miksujemy na krem. Przyprawiamy do smaku solą.
Na patelnię z pozostałą cukinią dodajemy fasolę z puszki (ja dodaję razem z wodą) i smażymy przez chwilę.
Ugotowany makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą) i mieszamy z kremem z cukinii. Dodajemy cukinię i fasolę z patelni i jeszcze raz mieszamy.
Makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy bazylią.
2 Komentarze
Karola
17 marca 2022 at 00:32
danie z tak banalnych składników, a tyle wartości odżywczej, pycha ! fasola Jaś w takiej odsłonie bardzo do mnie przemawia 🙂
Olga
17 marca 2022 at 07:43
Super, bardzo się cieszę, że Ci posmakowało 😌