SZYBKIE RACUSZKI
- Porcje: 8-10 sztuk
Składniki:
- 1 jabłko
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 80 g mąki orkiszowej jasnej/pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Jak to zrobić:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W misce umieszczamy starte jabłko, serek wiejski, jajka, cukier, cynamon (jeśli używamy) i mieszamy przy pomocy rózgi do połączenia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i nakładamy po 2 łyżki na 1 racuszka. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony.
Serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
2 Komentarze
Agnieszka
27 września 2024 at 18:28
Bardzo dobre, na pewno tu wrócę 😊
Olga
27 września 2024 at 23:03
Super, cieszę się bardzo, że smakowały 🥰 Zapraszam po więcej przepisów 👩🏼🍳