• DUTCH BABY

    pieczony naleśnik, który podbija wszystkie serca Próbuję sobie przypomnieć dzień, w którym zrobiłam swoje pierwsze Dutch Baby, ale niestety pamięć płata mi figle. Obstawiam, że upiekłam ich już kilkaset, a duża część z tej pokaźnej sumy ujrzała światło Instagrama – wielu moich followersów kojarzy mnie właśnie z Dutch Baby. Po…

    Czytaj dalej
  • CHLEBEK DYNIOWY

    z przyprawami korzennymi i czekoladą w pastylkach Przed Wami kolejny słodki, korzenny wypiek, który umila jesiennie dni. Tym razem z dynią i czekoladą. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido. Poza tym zaopatrzcie się w dobrą czekoladę – gorzką i białą. Ja do wypieków upodobałam sobie pastylki czekoladowe, które…

    Czytaj dalej
  • PUREE DYNIOWE

    niezbędnik do ciast, kawy, placków, zup i sosów Sezon dyniowy w pełni! Jak co roku, dynię wykorzystuję na wiele sposobów – do ciast, placków, placuszków, zup i makaronu. Kiedy za oknem szaro, a w planie jest książka i koc, zabieram się za Pumpkin Spice Latte – wspaniały „jesienioumilacz”. O poranku,…

    Czytaj dalej
  • DYNIOWE PANCAKES

    na maślance, bardzo puchate i korzenne Sezon dyniowy w pełni! Jak co roku, z dynią w roli głównej przygotowuję co najmniej kilka pozycji – ciasto, latte, zupę-krem, risotto, makaron, no i te placuszki, o których jest dzisiejszy wpis. Są bardzo puchate i korzenne, a do tego robi się je błyskawicznie…

    Czytaj dalej
  • CHLEBEK MARCHEWKOWY

    z kremem cynamonowym rozpływającym się w ustach Oto idealny chlebek marchewkowy – mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny. Oblany kremową polewą o smaku cynamonowym, która rozpływa się w ustach. Do tego gdzieniegdzie, przyjemnie chrupiący od orzechów. Jak dla mnie – ideał do jesiennej filiżanki herbaty. Robi się go błyskawicznie. Trzeba tylko uzbroić…

    Czytaj dalej
  • PLACKI Z JABŁKAMI

    z dodatkiem mąki orkiszowej i skyru Wśród moich przepisów znajdziecie już jeden przepis na placki z jabłkami. Te są nieco inne – na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem roślinnego skyru o smaku waniliowym. Placki wychodzą mięciutkie i puszyste. Polecam zwłaszcza teraz – w szczycie sezonu jabłkowego. * * *

    Czytaj dalej
1 8 9 10 11 12 15