pistacjami i cytryną w sosie parmezanowm Sezon na szparagi trwa w najlepsze. W mojej kuchni pojawiły się już w zupie, tarcie, na tostach no i oczywiście w makaronie. Chyba nie muszę dodawać, że to właśnie w tym ostatnim wydaniu lubię je najbardziej? Oto przepis na prosty, szybki i przepyszny obiad ze szparagami…
-
sernikowe z truskawkami i syropem klonowym Co prawda sezon truskawkowy wciąż nie w pełni, ale nie mogłam się powstrzymać, kiedy zobaczyłam pierwsze polskie truskawki na straganie. Uwiodły mnie nie tylko swoim wyglądem, ale i zapachem. Wracając do domu z siatką uwodzących truskawek, zastanawiałam się co z nich zrobię, a że jestem…
-
z makiem i cytrynowym twarożkiem z ricotty Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Znam natomiast takie, które dzielą się na zwolenników naleśników z serem, cukrem i jabłkami. Jestem pewna, że dzisiejszy przepis będzie zaskoczeniem dla większości – ciasto naleśnikowe z dodatkiem maku i cytryny. Do tej pory znałam to…
-
w sosie z ciecierzycy i tahini z bakłażanem Zacznę od tego, że bardzo lubię hummus, który składa się z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini. Postanowiłam wykorzystać tę bazę do sosu, który z dodatkiem mleczka kokosowego stał się bardzo kremowy i idealnie oblepił makaron. Aby podkręcić jego smak, dodałam chili, sos sojowy i…
-
z bananem i jabłkiem, bez mąki Pyszny, mięciutki i delikatny placek owsiany bez mąki. Z dodatkiem dojrzałego banana, jabłka i wiórków kokosowych. Pachnący cynamonem. Wilgotny dzięki dodatkowi jogurtu. Ja użyłam jogurtu roślinnego o smaku waniliowym, ale sprawdzi się też zwykły jogurt naturalny. Rozpływa się w ustach, a do tego robi się go…
-
świeżą bazylią i serem owczym Pecorino Kolejny szybki i prosty przepis na wegetariański obiad z makaronem w roli głównej. Będę z Wami szczera – to danie powstało z lenistwa. Groszek już jakiś czas zalegał w mojej zamrażarce, makaron zawsze mam pod ręką. Miałam też zamrożony bulion warzywny. Lubię czasem ugotować…