• JAGLANKA TRUSKAWKOWA

    Olga

      na mleku roślinnym z dodatkiem dżemu truskawkowego Kaszy jaglanej nigdy nie brakuje w mojej kuchni. Od czasu kiedy opanowałam jej przygotowanie do perfekcji, na śniadanie pojawia się kilka razy w tygodniu. Trzeba o niej wiedzieć, że jest kapryśna i potrafi być gorzka, dlatego prażenie i płukanie to zabiegi konieczne, aby…

      Czytaj dalej
    • RISOTTO DYNIOWE

      Olga

        z orzechami laskowymi, skórką pomarańczy i rozmarynem Pierwsze w życiu risotto dyniowe (risotto alla zucca) zjadłam u włoskiej rodziny, na północy Włoch, skąd pochodzi to słynne danie. Pamiętam moje zdziwienie jak dobre może być połączenie kremowego ryżu ze słodką dynią i naturalnie słonym parmezanem. Nie mogłam wtedy nie zapytać gospodyni…

        Czytaj dalej
      • SPAGHETTI W SOSIE Z FASOLI

        Olga

          cukinii i bazylii z dodatkiem parmezanu Mieszkając we Włoszech przekonałam się na własnej skórze, że Włosi jedzą makaron codziennie, przez okrągły rok i nie jest w stanie ich znudzić. Są mistrzami nie tylko w jego produkcji, ale też w tworzeniu wszelkich kombinacji smakowych oraz w szybkości przygotowywania dań z nim…

          Czytaj dalej
        • CHOCOLATE DUTCH BABY

          Olga

            czyli pieczony naleśnik w czekoladowej odsłonie Kto obserwuje od dawna mój profil na Instagramie wie, że Dutch Baby gości na moim stole bardzo często. Lubię naleśnika w tej formie, bo jest pożywny i można się nim nasycić na wiele godzin. Co pewien czas, dla urozmaicenia zamieniam dodatki – kremy, konfitury,…

            Czytaj dalej
          1 16 17 18