z rabarbarem, jabłkiem i orzechami Sezonowa owsianka pieczona z rabarbarem i jabłkiem poleca się na śniadanie i podwieczorek. Z gałką lodów potrafi zamienić się w pyszny deser. Polecam upiec póki rośnie rabarbar czyli mniej więcej do połowy czerwca. Smacznego! * * *
-
z rabarbarem i truskawkami Galette, znane z kuchni francuskiej, to pyszne ciasto, które wyróżnia chrupkość i nieregularne brzegi. Można je zapiekać z owocami, jak i z warzywami. Ja postanowiłam wykorzystać sezon i przygotowałam galette z kwaskowym, wytrawnym rabarbarem i słodkimi, soczystymi truskawkami. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego dobrym…
-
- Prep time:
z suszonymi pomidorami i ciecierzycą Kolejny pomysł jak wykorzystać szparagi. Tym razem to pomysł na szybki i pożywny obiad w wersji wegańskiej. Jeśli chcecie możecie wzbogacić go serem – sprawdzi się feta czy parmezan. Sami zdecydujcie. Skoro już mowa o wyborach – ja do swojego kaszotto użyłam kaszy pęczak, ale Wy…
-
z kremową ricottą i parmezanem Długo wyczekiwany sezon na szparagi w pełni. Wszyscy wielbiciele zielonych łodyżek na pokład! Czas zakasać rękawy i przygotować pyszną tartę szparagową. Jeśli nie macie za wiele czasu, możecie zrobić wersję przyspieszoną i zamiast własnego ciasta, skorzystać z kupnego – sprawdzi się tu ciasto francuskie. W…
-
z czekoladą i nasionami chia Owsianka Tiramisu to dla mnie odpowiedź na pytanie – „Jak dobrze zacząć dzień?”. Nie nastawiajcie się, że będzie smakować jak włoski deser, choć na pierwszy rzut oka, do złudzenia go przypomina. Poza bardzo apetycznym wyglądem, owsiankę z tiramisu łączy składnik, którego o poranku nigdy za…
-
wege obiad w 15 minut Jeśli, tak jak ja, lubicie tajskie smaki, to koniecznie spróbujcie to danie. Patrząc na listę składników, przepis może wydawać się skomplikowany, ale nic bardziej mylnego – jest prosty i szybki. Polecam przed zabraniem się za gotowanie, przeczytać wnikliwie każdy krok, a wszystko pójdzie jak z…