• JAGODOWE DUTCH BABY

    Olga

      pieczony naleśnik z jagodami i śmietaną Wasz ulubiony naleśnik z pieca, tym razem w wakacyjno-sentymentalnej odsłonie z jagodami i kwaśną śmietaną. Jestem pewna, że tak podane Dutch Baby skradnie niejedno serce. Kilka ważnych rzeczy, które musicie wiedzieć zanim przystąpicie do działania: 1. Jajka w temperaturze pokojowej. Jeśli planujecie naleśnika na…

      Czytaj dalej
    • PLACUSZKI CYTRYNOWE

      Olga
      • Prep time:

      z serkiem ricotta i maślanką Z okazji pierwszego dnia lata przygotowałam orzeźwiające placuszki cytrynowe. Bardzo lubię połączenie ricotty ze skórką cytryny i miodem. To smak, który przypomina mi upalne dni, kiedy mieszkałam we Włoszech. Dzisiaj, robiąc placuszki z dodatkiem włoskiej ricotty, zupełnie nie spodziewałam się efektu jaki uzyskałam – to…

      Czytaj dalej
    • OMLET BISZKOPTOWY

      Olga

        z truskawkami, lekki jak chmurka Omlet biszkoptowy w wersji letniej – do złudzenia przypomina roladę ze śmietaną i truskawkami. Jest jednak od niej lżejszy, dlatego z powodzeniem można go serwować na śniadanie. Swoją puszystość zawdzięcza nie proszkowi do pieczenia, a ubitej pianie z białek. Doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami…

        Czytaj dalej
      • OWSIANKA SZARLOTKA

        Olga

          z rabarbarem, jabłkiem i orzechami Sezonowa owsianka pieczona z rabarbarem i jabłkiem poleca się na śniadanie i podwieczorek. Z gałką lodów potrafi zamienić się w pyszny deser. Polecam upiec póki rośnie rabarbar czyli mniej więcej do połowy czerwca. Smacznego! * * *

          Czytaj dalej
        • GALETTE

          Olga

            z rabarbarem i truskawkami Galette, znane z kuchni francuskiej, to pyszne ciasto, które wyróżnia chrupkość i nieregularne brzegi. Można je zapiekać z owocami, jak i z warzywami. Ja postanowiłam wykorzystać sezon i przygotowałam galette z kwaskowym, wytrawnym rabarbarem i słodkimi, soczystymi truskawkami. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego dobrym…

            Czytaj dalej
          • KASZOTTO SZPARAGOWE

            Olga
            • Prep time:

            z suszonymi pomidorami i ciecierzycą Kolejny pomysł jak wykorzystać szparagi. Tym razem to pomysł na szybki i pożywny obiad w wersji wegańskiej. Jeśli chcecie możecie wzbogacić go serem – sprawdzi się feta czy parmezan. Sami zdecydujcie. Skoro już mowa o wyborach – ja do swojego kaszotto użyłam kaszy pęczak, ale Wy…

            Czytaj dalej
          1 7 8 9 10 11 19